top of page

Eerste keer aanleggen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2023

Het aanleggen van een baby voor borstvoeding is voor veel moeders een bijzondere en soms spannende ervaring. Vaak gebeurt dit kort na de geboorte van de baby.


De eerste keer aanleggen is belangrijk omdat het de basis legt voor een succesvolle borstvoeding. Het is daarom belangrijk om tijd en ruimte te nemen voor deze eerste keer.


De verloskundige of kraamverzorgende kan de moeder helpen bij het aanleggen van de baby. Het kan handig zijn om een kussen onder het hoofd van de baby te leggen en de baby rustig de borst te laten zoeken. Het is belangrijk dat de baby de tepelhof goed pakt en niet alleen de tepel zelf, om pijnlijke tepels te voorkomen.


De eerste keer aanleggen kan soms wat onwennig zijn en het kan even duren voor de baby goed drinkt. Dit is normaal en het is belangrijk om geduldig te blijven en de baby rustig te laten wennen aan het drinken aan de borst. Meestal gebeurd dit in het eerste uur na de geboorte. Vaak zien we dat als dit goed gaat, de borstvoeding vaak beter opgang komt. Ook omdat je kindje heeft laten zien dat het weet hoe het moet drinken.


Na het aanleggen kan het zijn dat de moeder een lichte tinteling of een trekkend gevoel voelt tijdens het drinken. Dit is normaal en komt door het toeschieten van de melk.


Het is belangrijk om te letten op signalen van de baby tijdens het drinken, zoals zuigbewegingen, slikken en rustig ademen. Als de baby genoeg heeft gedronken, zal deze vaak vanzelf loslaten.


Houd er rekening mee dat het ook zomaar kan zijn dat het geven van borstvoeding de eerste paar dagen geduld en oefening vergt, want de meeste kindje hebben de slag niet gelijk te pakken. Maak je vooral niet teveel zorgen als je kleine de eerste 24 uur nog niet heel veel wilt drinken. Ze krijgen namelijk reserve stoffen mee vanuit de baarmoeder om de eerste periode ook eerst uit te kunnen rusten.


Al met al kan de eerste keer aanleggen met borstvoeding een mooie en bijzondere ervaring zijn voor moeder en baby, waarbij het belangrijk is om tijd en ruimte te nemen en geduldig te blijven.



Hoe leg je je baby goed aan?

Belangrijk als je voor de eerste keer aanlegt is dat je weet waar je het beste op kan letten. Door goed aanleggen kan je namelijk voorkomen dat je pijnlijke tepels krijgt


Je hebt je baby goed aangelegd als:

  • je baby een flink stuk van je borst in z’n mondje neemt en dus niet alleen de tepel;

  • de lipjes naar buiten gekruld zijn;

  • de tong over de onderkaak van de baby ligt;

  • de kin iets in je borst drukt en het puntje van het neusje de borst raakt;

  • de wangetjes bol zijn;

  • het voeden niet pijnlijk is.

Hoe vaak aanleggen?

Het is heel normaal dat een baby de eerste dagen acht tot twaalf keer per 24 uur aan de borst wil drinken. Voed je kindje daarom niet volgens een tijdschema, maar laat het zelf bepalen wanneer het wil drinken. Wanneer er echter overdag meer dan drie uur tussen de voedingen zit, dan is het raadzaam de baby wél wakker te maken voor een voeding. Door de baby op verzoek te voeden zal de borstvoeding snel op gang komen. Een aantal voordelen van het snel op gang komen van de borstvoeding zijn:

  • je baby raakt sneller meconium (eerste ontlasting) kwijt en heeft daardoor minder kans op geelzucht;

  • je baby zal minder afvallen en sneller weer op zijn geboortegewicht zijn;

  • je zult minder last van stuwing (gespannen borsten) krijgen.


Hoe lang aanleggen?

Ook de duur van het voeden kun je gerust aan je baby overlaten. Het is goed om je baby eerst de ene borst leeg te laten drinken voordat je de andere borst aanbiedt. Een borst is leeg als deze soepel aanvoelt. Duurt een voeding aan één borst erg lang, controleer dan even of je baby nog wel effectief drinkt of is gaan sabbelen. Je kraamverzorgende zal je hierbij helpen. Soms wil een baby de tweede borst niet meer drinken of alleen heel kort: dit is normaal.

bottom of page