top of page
Image by Camylla Battani

Welkom bij

Bevallingsopties

Geboortemogelijkheden



Zwangerschap is een periode van vreugde en opwinding, maar het kan ook onzekerheid met zich meebrengen over de keuzes die je moet maken. Je kunt je wellicht wat verloren voelen over waar te beginnen, hoe je de beste zorg kunt vinden voor jezelf en je baby, hoe je onderweg ondersteuning kunt krijgen, en wat je opties zijn voor de bevalling.
Je hebt de keuze om de zorg voort te zetten bij je huidige verloskundige en hun advies op te volgen omdat "dat is wat je zou moeten doen". Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om de touwtjes in handen te nemen. Je kunt zelf onderzoek doen om alle beschikbare opties te begrijpen en de beste zorg te vinden die past bij jouw persoonlijke behoeften en waarden.
Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen en je comfortabel te voelen met de zorgverleners en het zorgplan dat je kiest. Het kan nuttig zijn om met meerdere zorgverleners te praten, zoals verloskundigen, gynaecologen en andere professionals in de gezondheidszorg, om een goed beeld te krijgen van de verschillende opties die beschikbaar zijn. Op die manier kun je de keuze maken die het beste aansluit bij jouw behoeften en waarden tijdens de zwangerschap en bevalling.

AlohaStudio-3.jpg

Waar begin ik met het vinden van prenatale zorg?

Een ideale plek om te beginnen bij het onderzoeken van jou geboortemogelijkheden, is het overwegen van het type geboorte dat jij voor ogen hebt. Dit zal je helpen bij het bepalen van het beste type zorgverlener en de beste geboorte-instelling, omdat niet alle zorgverleners dezelfde benadering hebben voor het ondersteunen van geboorte en niet alle geboorte-instellingen zijn uitgerust om alle soorten geboorten het beste te ondersteunen. De manier waarop je kiest om te bevallen is een zeer persoonlijke keuze en moet worden ondersteund door je geboorteteam. Hier zijn een paar verschillende geboorte-opties om te overwegen: Vrij / Zonder begeleiding / in een thuissituatie of vrijstaand geboortecentrum, met ondersteuning van ervaren verloskundigen  / in een ziekenhuissetting, met een verloskundige of specialist/ Natuurlijke bevalling in een ziekenhuissetting, actief aangestuurd door het ziekenhuis of zorgverleners Chirurgische bevalling / keizersnede .
Zo zie je dat er veel mogelijkheden zijn waar je uit kan kiezen.

Als je eenmaal een idee hebt over het type bevalling dat je wilt, is het belangrijk om te begrijpen waar (geboorteplaats) en wie (zorgverlener) je het beste kan ondersteunen om het gewenste type bevalling te bereiken.

De mogelijkheden van uw zorgverlener zijn afhankelijk van:

De locatie waar je van plan bent te bevallen (thuis, geboortecentrum of ziekenhuis) De beschikbare opties in jouw omgeving. Jouw individuele gezondheidsgeschiedenis, dekking van de gezondheidszorg en bijzondere omstandigheden rond uw zwangerschap en geboorte

De keuze van je zorgverlener en geboorteplaats heeft een grote invloed op je bevallingservaring. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle ziekenhuizen en zorgverleners dezelfde benadering hebben als het gaat om geboorte. Er zijn verschillende managementmodellen die worden gebruikt bij de geboorte, elk met hun eigen standaardprocedures.Het is essentieel voor ouders om realistische verwachtingen te ontwikkelen op basis van het managementmodel van hun zorgverlener en om hun opties te begrijpen. Hoewel het ideaal zou zijn als elke ouder toegang had tot bewijs-gebaseerde en cultureel afgestemde geboorteondersteuning in verschillende omgevingen, is dit helaas niet altijd het geval. Beperkte middelen kunnen de beschikbare opties voor geboorteouders beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat gezinnen zo vroeg mogelijk beginnen met onderzoek, zodat ze tijd hebben om alternatieve opties te verkennen en te regelen die voldoen aan hun behoeften en geboortewensen. Door te communiceren met je zorgverlener krijg je inzicht in hoe zij voor je zullen zorgen tijdens de bevalling. Zoek naar een zorgverlener wiens managementmodel het beste aansluit bij je verwachtingen en wensen, zodat je de zorg ontvangt die je nodig hebt en je gesteund voelt tijdens de geboorte van je kind.

 Hieronder staan ​​​​de meest voorkomende opties voor geboortelocaties en aanbieders in Nederland. Uw keuze kan worden beïnvloed door de dekking van uw zorgverzekering, dus houdt hier rekening mee.

Geboortelocaties

In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrumpoliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Samen met je verloskundige bespreek je waar je wilt gaan bevallen.

  • Thuis bevallen met je verloskundige is net zo veilig in het ziekenhuis (bron: onderzoek onder 80.000 zwangeren door gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in 2015).

  • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige (bron: Kennispoort Verloskunde).

  • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden.

  • Je bevalt het best daar waar jij je het best kunt ontspannen.

Ziekenhuis

Ziekenhuizen - Kraamafdelingen en geboortecentra in ziekenhuizen. De overgrote meerderheid van de geboorten in Nederland vindt momenteel plaats in ziekenhuizen. Ziekenhuizen bieden een ruimte waar continue monitoring en snelle interventies direct beschikbaar zijn. In het ziekenhuis is er mogelijkheid tot pijnstillers (ruggenprik) en chirurgische bevallingen (keizersneden). De opties van een patiënt kunnen echter beperkt of beperkt zijn vanwege het ziekenhuisbeleid. Bij bevallingen in ziekenhuizen kunnen patiënten doorgaans een actief management of een gestandaardiseerde zorgstijl verwachten.

Geboortecentrum

Het geboortecentrum is een alternatief voor een poliklinische bevalling. Er is dan geen medische reden om in het ziekenhuis te bevallen. Je eigen verloskundige begeleidt je tijdens de bevalling. Wel is er een ziekenhuis dichtbij het geboortecentrum. In een geboortecentrum beval je in een huiselijke omgeving. Vraag aan je verloskundige of er een geboortecentrum bij jou in de buurt is en wat de mogelijkheden zijn. Geboortecentra kunnen verschillen in hun aanbod voor hulpmiddelen voor pijnverlichting, bijvoorbeeld een groot bevalbad of massage of lachgas.

Thuis

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.
 

Kenmerken thuis bevallen

  • Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling.

  • Je hebt minder kans op inknippen tijdens de bevalling.

  • Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.

  • De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.

  • Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.

  • Je hebt de regie grotendeels zelf in handen. Het opstellen van een geboorteplan helpt bij het kenbaar maken van je wensen.

  • De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op

  • Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.

  • Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling 63,2% van de bevallende vrouwen alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in ongeveer 3% van de bevallingen voor.

  • Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis. Pijnverlichting als steriel waterinjecties, acupunctuur, acupressuur, geboorteTens en ontspanningstechnieken kun je gewoon ook thuis toepassen.

Image by humberto chavez

Gyneacoloog

Gynaecologen werken samen met verloskundigen en andere zorgverleners in ziekenhuizen om vrouwen te begeleiden en te controleren tijdens de zwangerschap en bevalling, vooral als er sprake is van mogelijke complicaties. Zodra het probleem is opgelost, verwijst de gynaecoloog de zwangere vrouw terug naar een lokale verloskundige, ook wel een eerstelijns verloskundige genoemd. Een bevalling onder leiding van een gynaecoloog vindt altijd plaats in het ziekenhuis. Na de geboorte gaan de meeste vrouwen naar huis, waar ze verdere begeleiding ontvangen van de verloskundige en kraamverzorgende.

Verloskundige

Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, de verloskundige speelt een belangrijke rol tijdens het geboorteproces. Ze bieden continue ondersteuning en begeleiding, zowel praktisch als emotioneel. Samen met jou en je partner kijken ze naar hoe de bevalling verloopt en beoordelen ze of er aanvullende zorg nodig is. Dit kan variëren van praktische hulp tot advies over hoe om te gaan met de weeën of extra controles. De verloskundige houdt rekening met jouw persoonlijke behoeften en zorgt ook voor medische controles. Indien nodig vindt er overleg plaats met andere zorgverleners, zoals een gynaecoloog. Als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, zal de verloskundige je begeleiden en ondersteunen tijdens het hele proces. Alleen in gevallen waarin medische interventie nodig is, zal de verloskundige de zorg overdragen aan het ziekenhuispersoneel.

Image by Olivia Anne Snyder

Nu je opties zijn geschetst, ben je op de goede weg.
Tijdens de cursus help ik jou met het vinden van de juiste zorgverlener 

bottom of page